Unknown location

Toen ik deze week het metrostation uitliep, hield een vrouw mij tegen en vroeg mij in het Engels of ik de locatie wist die zij op haar telefoon op een plattegrond liet zien. ‘Unknown location’ stond er bij het rode vlaggetje. Dat werd lastig, zei ik haar. Ook al kende ik de buurt goed, geen idee waar een ‘unknown location’ zich kon bevinden. Ik zag wel dat ze al in de buurt was waar ze moest zijn en met deze geruststelling wenste ik haar succes en vervolgde mijn weg.

De afgelopen vijf jaar heb ik mijn coach- en trainingspraktijk gestaag opgebouwd. Eerst een paar uur naast mijn vaste baan, daarna langzaam steeds een deel van mijn vaste aanstelling ingeleverd. Met elk uur vastigheid dat ik inleverde, leek ik een nieuwe fase in te gaan. Wel op de goede weg, maar nog niet precies wetende waar ik uit zou komen.

Opgegroeid in een gezin dat voor zekerheden koos, liet ik er steeds meer los. Mijn eerste project als zelfstandige duurde maar liefst 10 maanden (een droom van elke beginnende zelfstandige volgens mijn partner) en ik herinner me hoe zenuwachtig ik die eerste maanden kon worden van het idee, dat de opdrachtgever mij ieder moment eruit kon gooien. Door die fase ben ik heen en van deze situatie heb ik niet langer onrustige nachten. Daarna kwam de fase dat ik voldoende werk had, maar nog niet wist hoe het er over een half jaar voorstond. Ook van die gedachte kon ik soms zomaar de zenuwen krijgen en ook door die fase ben ik grotendeels heen. Ik heb er inmiddels vertrouwen in, dat men mij niet zomaar wegstuurt (omdat ik goed werk lever) en ik heb er ook vertrouwen in, dat er steeds weer nieuwe projecten op mijn pad zullen komen, dat heb ik nu inmiddels een aantal keer ervaren. Het betrekken van mijn eigen praktijkruimte driekwart jaar geleden is voorlopig het hoogtepunt in mijn zelfstandig ondernemerschap.

Maar niks is een vanzelfsprekendheid, ik realiseer me dat maar al te goed. Dat betekent dat ik blijf werken aan mijn goede naam door mijn opdrachten met aandacht uit te voeren, graag in contact blijf met mijn huidige opdrachtgevers door hen actief te blijven opzoeken en mijn ogen open hou voor contacten met potentiële opdrachtgevers. Ik word blij van elke nieuwe opdracht die daar uit voortkomt en met vertrouwen sla ik dit nieuwe pad in. ‘Unknown location’ is op mij niet meer van toepassing. Hooguit ‘unknown destination’.