Vaas met bloemen

Een leidinggevende zit zuchtend haar beklag te doen over een medewerker. ‘Ik kan het ook nooit goed doen bij deze man. Hij blijft maar mopperen dat ik hem nooit de erkenning geef voor het werk dat hij doet. Maar ik let er echt op dat ik hem regelmatig een compliment geef, het is alleen nooit genoeg. Ik begin het een beetje zat te worden en merk dat ik hem steeds vaker uit de weg ga’.

Haar verhaal deed me denken aan een metafoor die één van mijn trainers ooit gaf: de medewerker met een vaas zonder bodem. Dat ging als volgt: een medewerker die veel behoefte had aan erkenning kwam steeds met een vaas bij zijn leidinggevende. De vaas stond voor het werk wat hij had gedaan en de uitnodiging aan de leidinggevende was om er als dank voor het verrichte werk een bos bloemen in te zetten. Tot grote verbazing van de leidinggevende verdween de bos bloemen onmiddellijk nadat hij deze in de vaas had gezet en toen hij in de vaas keek, zag hij dat de medewerker met een vaas zonder bodem rond liep. De medewerker bleef hem de vaas aan bieden, maar hoeveel bossen bloemen zijn leidinggevende er ook in zette, ze verdwenen allemaal en de vaas bleef leeg. Medewerker ontevreden, leidinggevende ontevreden.

Laat ik voorop stellen dat ik het een pluspunt vind als een leidinggevende gemeende erkenning weet te geven aan de medewerker. Maar al te veel leidinggevenden hebben immers alleen oog voor wat niet goed gaat en vergeten hoe belangrijk de spreekwoordelijke bos bloemen is. Aan de andere kant mag je als leidinggevende ook van je medewerker verwachten dat deze met een vaas rondloopt waar een bodem in zit zodat hij de bos bloemen in ontvangst kan nemen, op zijn werkplek kan zetten en er een tijdje van kan genieten. Een eindeloze hoeveelheid bloemen vragen aan je leidinggevende duidt meestal op een behoefte die niet in te vullen lijkt, in ieder geval niet door de leidinggevende. Als dat het geval is, mag je je medewerker daar ook op aanspreken en als hij daarvoor ontvankelijk is onmiddellijk een grote bos bloemen paraat hebben.