Het oefenveld

Een coachee vertelt dat hij het niet meer naar zijn zin heeft op zijn werk. De leidinggevende is chaotisch en bedenkt elke dag iets anders. Hij krijgt ad-hoc opdrachten die een dag later weer worden ingetrokken of gewijzigd. Hij ergert zich hier groen en geel aan omdat hierdoor andere taken steeds in het nauw komen.

De leidinggevende luistert nooit naar zijn argumenten en probeert ook nog eens bondjes met hem te sluiten tegen naaste collega’s. Eigenlijk is hij het zo zat, dat hij naar een andere baan wil gaan zoeken.

We bekijken samen waar zijn ergernis nu eigenlijk uit bestaat en maken onderscheid tussen factoren waar hij wel en waar hij geen invloed op heeft (volgens de cirkels van Covey). Al gauw begint hij het verschil te zien tussen deze twee. Van een chaotische leidinggevende een gestructureerde leidinggevende maken lijkt een mission impossible, maar zijn eigen grenzen aangeven waar hij wel en niet in mee gaat lijkt wel een haalbare optie. Zo lopen we alle factoren waar hij wel invloed op heeft na en ik vraag hem om voor iedere situatie op te schrijven wat hij kan doen om het voor zichzelf weer werkbaar te maken. 

Ik teken voor hem een vierkant waar ik OEFENVELD op schrijf. Ik plak zijn post-its in het oefenveld en teken er een route langs zodat er een parcours ontstaat. Ik teken ook een route om het veld heen. Ik vertel hem dat achter het oefenveld de stap naar een andere baan ligt en ik vraag hem wat hij het liefste doet: de route om het oefenveld heen lopen en direct op zoek gaan naar een andere baan of het parcours aflopen. Bij de verschillende factoren waar hij invloed op heeft, kan hij dan stil staan, nieuwe opties bedenken en deze in de praktijk oefenen.

Hij twijfelt: het is heel verleidelijk om de route om het veld te kiezen en tegelijkertijd kan hij ook wel bedenken, dat wat hij nu meemaakt, zich ook heel goed kan voordoen op een andere werkplek. Als hij voor het parcours kiest, hoeft hij een deel van de ballast die hij nu ervaart, niet meer mee te nemen naar een nieuwe werkplek. Als hij voor de route om het veld heen kiest, lost hij zijn stressprobleem op de korte termijn op.

Ik vind beide keuzes oké. Soms ben je klaar om het parcours te gaan lopen en soms heb je je energie voor andere zaken nodig en maak je een andere keuze. Deze coachee is in ieder geval op zoek gegaan naar zijn sportschoenen.