Afwezig

De afgelopen weken was het verspreid over Nederland herfstvakantie. Op bijna elke e-mail die ik uitstuurde ontving ik een afwezigheidsbericht. Hoe meer ik er voorbij zag komen hoe meer mij weer eens de variëteit opviel waarmee deze berichten worden samengesteld.

Ik ben tot 31 oktober met vakantie en lees geen email. Kort en krachtig, geen gedoe en zoek het even lekker zelf uit met je spoedeisende berichten waar je antwoord op wil.

Ik ben tot 31 oktober met vakantie en lees pas daarna weer mijn email. Als uw bericht hoge prioriteit heeft verzoek ik u om het opnieuw te versturen ná 31 oktober. Vind ik ook een mooie. Niks ‘nog even deze mail verzenden en dan is deze van mijn bord’. Met dit bericht ligt de verantwoordelijkheid om er binnen gerede tijd antwoord op te krijgen weer gewoon bij jezelf.

Ik ben tot en met woensdag 2 november met vakantie en lees pas daarna weer mijn email.  Ik vermoed een slim afwezigheidsbericht. Niet de precieze einddatum van je vakantie in het afwezigheidsbericht zetten, maar de vakantie op papier met twee dagen verlengen, zodat je zelf eerst tijd creëert om orde te scheppen in de emailchaos die tijdens je vakantie wellicht is ontstaan door types zoals ik die hun vakantie op een ander moment plannen.

Ik ben tot 31 oktober met vakantie en zal daarna zo spoedig mogelijk uw bericht proberen te beantwoorden. Hier legt de zender van het afwezigheidsbericht de verantwoordelijkheid voor het afhandelen van de eventuele emailexplosie juist helemaal bij zichzelf. Zinnen met proberen hebben sowieso vaak al geen haalbaar doel in zich.

Maar de mooiste die ik deze vakantie voorbij zag komen was:

Bedankt voor uw bericht. Ik ben op dit moment helaas niet in de gelegenheid mijn mail te lezen of te beantwoorden. Nou ja, helaas? Ik ben lekker op vakantie! Vanaf maandag 31 oktober ben ik weer bereikbaar!