Een promovendus tussen de cowboys

Een promovendus voelde zich steeds weer afgewezen, als zijn supervisor op zijn ingeleverde werk commentaar had en hem voorstelde de inhoud anders op te zetten. De promovendus nam de adviezen maar moeilijk aan en vond eigenlijk dat ie het zelf had moeten bedenken.

Hij gaf zichzelf flink op z’n kop en wist vervolgens ook argumenten te bedenken waarom hij helemaal niets had aan de adviezen van de supervisor. Voordat ie het wist, had ie zichzelf en zijn supervisor in de min gezet. En dat allemaal terwijl de relatie tussen beiden nu juist zo bedoeld was, dat de supervisor advies gaf (het liefst gevraagd maar vooruit, soms ook ongevraagd) waarvan de promovendus  mocht leren, profiteren en wat hij ook naast zich neer kon leggen. Toen de promovendus de rollen die beiden in de relatie hadden, kon accepteren, voelde hij de afwijzing niet langer. Hij begon zijn voordeel te doen met de adviezen van zijn supervisor (mijn supervisor weet nu eenmaal meer) en wist de gelijkwaardigheid te behouden (ik kan adviezen overnemen en naast mij neerleggen als ik het anders zie). Hij sprak nu zelfs met zijn supervisor af, vóórdat hij aan een volgend hoofdstuk begon, om suggesties voor de opzet te bespreken. Dat scheelde een hoop tijd die hij liever aan andere zaken besteedde. 

De OK Corral van Ernst uit 1971 (de naam van het concept verwijst naar een schietscène tussen cowboys uit een klassieke western Gunfight at the OK Corral ) laat zien hoe iemand zijn uitgangspositie kan kiezen en de ander ook een positie toekent. De promovendus zet zichzelf eerst in de min (ik kan niks) en vervolgens ook zijn supervisor (die kan er ook niets van). Beiden hebben niets te winnen bij dit contact. Door zijn rol en die van de supervisor te erkennen zet de promovendus zichzelf èn zijn supervisor in de plus (ik mag leren en mijn supervisor heeft mij hierin iets te bieden) en ontstaat ruimte voor beiden om op een gelijkwaardige manier te groeien. 

Ik moet die film toch eens gaan kijken want hoe cowboys hiermee omgaan lijkt me voer voor een volgende column.