Het ei

Mijn schriftelijk portfolio voor mijn senior coach kwalificatie is klaar en ligt bij mijn supervisor op tafel. Gebonden aan vorm en aantallen woorden is niets van dit schriftelijk vanzelf tot stand gekomen en is over elke zin nagedacht. Nu de complete versie klaar is, kijk ik terug op een periode waarin mijn mate van productiviteit soms veranderlijker was dan het Hollandse weer, en heb ik flink wat potjes worstelen met mezelf achter de rug. 

Daar op terugkijkend heeft iedere worsteling een min of meer vergelijkbaar patroon: een sluipende passiviteit die ik eerst kon ontkennen (nog tijd genoeg), vervolgens aan me begon te knagen (nu begin ik achter te lopen op mijn planning) en me uiteindelijk blokkeerde resulterend in staarpartijen op de bank dromend van een compleet geschreven exemplaar.Er was niet één en dezelfde aanleiding voor deze sluipende passiviteit: er is twijfel geweest over mijn keuze deze kwalificatie te halen, onduidelijkheid over de grenzen van mijn expertise in het vakgebied zelf, mijn supervisor veel genoegen doen in plaats van mezelf, moeite met het afbakenen van het onderwerp dat ik beschreef, onderschatting van mijn eigen kennis en kunde, kortom: bedenk iets en ik heb er mee gevochten.

Omdat de aanleiding iedere keer anders was, was er ook niet een standaardoplossing om uit de passiviteit te komen. Zo heb ik een bewust besluit moeten nemen om voor deze kwalificatie te gaan, heb ik veel gediscussieerd met anderen over de grenzen van mijn vakgebied om zo mijn eigen mening daarover te vormen, heb ik bij mijn supervisor mijn please-gedrag aangekaart, ben ik hulp gaan inroepen bij het afbakenen van het onderwerp en ben ik voor mijn eigen kennis en kunde gaan staan door er af en toe een ongezouten mening in te gooien en maar te kijken wat er gebeurde.

Het ei is gelegd en is tegelijkertijd ook veel meer dan alleen het schriftelijke portfolio. Het vormt de weerslag van mijn eigen ontwikkeling en identiteit als coach. Zo’n beetje elke zin die erin staat heb ik geïntegreerd in mijn houding en werkwijze als coach. 'De aanhouder wint' heeft er voor mij weer een betekenis bij.