De kunst van het weglaten

Dialogen tussen mensen hebben behalve een sociaal niveau (dat wat letterlijk gezegd wordt) vaak een psychologisch niveau (dat wat je tussen de regels hoort, maar wat niet letterlijk gezegd wordt). De uitkomst van de dialoog wordt uiteindelijk bepaald door het psychologische niveau. ‘Wil je nog een kopje koffie’ aan het einde van een avondje uit is daarvan wel het meest bekende voorbeeld.

Ben ik in coaching gericht op het zoveel mogelijk zichtbaar maken van wat zich afspeelt op psychologisch niveau, in ons schrijfclubje mochten we dit weekend juist los met de kunst van het weglaten. Zoveel mogelijk insinueren zonder het letterlijk te zeggen was de opdracht, het draaide allemaal om de subtekst. Eén van de dialogen die voorbij kwamen, was de volgende:

Zij: ‘Ik heb in ieder geval spinazie, zalm, bladerdeeg en lasagna meegenomen. Dan kun je nog kiezen of je spinazietaart of spinazielasagna wil eten.’ (ik probeer het weer een beetje gezellig te maken)
Hij: ‘O, nu valt er blijkbaar wel ineens iets te kiezen. Nou, ik wil spinazietaart mèt lasagna er doorheen.’ (nu ga ik jou eens gek maken)
Zij: ‘Heb ik nog nooit eerder gegeten, maar goed plan, laten we dat eens uitproberen. Zal ik de spinazie wassen?’ (wat een kinderachtige vent ben je toch, maar ik ga niet nog een keer ruzie met je maken)
Hij: ‘Ja, ga jij de modder en alle andere rottigheid er maar eens uitwassen. Hak ik de zalm in stukken. Die vráágt daarom.’ (ik provoceer nog even verder)
Zij: ‘………..’ (ik wil weg)
Hij: ‘………..’ (ik hou dit langer vol dan jij)
Zij: ‘Wil je soms liever alleen koken?’ (wil je dat ik weg ga?)
Hij: ‘Nee, blijf vooral, ik heb het reuze naar m’n zin met je!’ (eindelijk! ik heb je zover)

Het enige moment waarop in deze dialoog het sociaal en psychologisch min of meer niveau samenvalt is haar vraag of hij liever alleen wil koken. En omdat het psychologisch niveau uiteindelijk de uitkomst bepaalt, denk ik dat ie nu in zijn eentje zijn spinazietaart met lasagna zit te eten. Hopen dan maar dat het nog een beetje een smakelijke combinatie is geworden.